Rikosprosessia tehostava tietojärjestelmäkokonaisuus jäi toistaiseksi saavuttamatta

VITJA-, AIPA- ja Roti-hankkeiden oli tarkoitus edistää tiedonkulkua rikosprosessissa poliisin ja oikeushallinnon välillä. Heikko suunnittelu ja ICT-osaamisen puute johtivat kuitenkin yksittäiset hankkeet mittaviin ongelmiin, ja yhteentoimivuustavoite jäi taka-alalle.

VTV:n tarkastuksessa arvioitiin, mistä poliisin ja oikeushallinnon pitkäkestoisten tietojärjestelmähankeiden ongelmat johtuivat. Tavoitteena oli myös tuottaa tietoa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat julkisten tietojärjestelmähankkeiden onnistumiseen. Hankkeet olivat:

  • poliisin vuonna 2023 päätetty toiminnanohjausjärjestelmähanke, VITJA

  • Syyttäjälaitoksen ja yleisten tuomioistuinten osittain käytössä oleva asian- ja dokumentinhallintajärjestelmähanke AIPA ja

  • Rikosseuraamuslaitoksen käytössä oleva toiminnan kehittämis- ja asiakastietojärjestelmä Roti.

Kaikki hankkeet myöhästyivät alkuperäisistä aikatauluistaan. Hankkeisiin oli vuoden 2023 loppuun mennessä käytetty yli 200 miljoonaa eli lähes kolme kertaa alun perin suunniteltua enemmän rahaa.

Tarkastuksen mukaan hankkeiden alkuperäiset tavoitteet olivat liian laajat ja epäselvät. Hankkeiden toteutusta vaikeutti puolestaan se, että hanketoimistoista ja johto- ja ohjausryhmistä puuttui riittävä ICT-asiantuntemus.

Tarkastuksen kohteena olleiden tietojärjestelmähankkeiden suunnittelun ja toteutuksen kriittisiksi onnistumistekijöiksi tunnistettiin tarkastuksessa muun muassa hankkeiden tarkka määrittely ja rajaus, realistinen budjetti ja aikataulu sekä tuki organisaation johdolta. Myös käyttäjien kuuleminen varhaisessa vaiheessa sekä riittävän kattavan substanssi ja ICT-osaamisen varmistaminen hanketoimistoihin on oleellista.

Kolmella hankkeella tavoiteltiin tehokkaampaa rikosprosessia parantamalla tiedonkulkua aina poliisin esitutkinnasta rangaistusten täytäntöönpanoon asti. ”Yhteentoimivuutta pyrittiinkin varmistamaan, mutta menettelyt eivät olleet riittäviä ja hankkeiden omat ongelmat johtivat lopulta siihen, että yhteentoimivuus jäi taka-alalle”, johtava tuloksellisuustarkastaja Juho Nurminen summaa.

Tutustu julkaisuun: ​​​​​​​​​Poliisin ja oikeushallinnon tietojärjestelmähankkeet

Kategoriat