Inriktningen av ämbetsverkens verksamhet på lagstadgade uppgifter

Det finns brister i utnyttjandet av uppgifterna om fördelningen av arbetstiden inom statsförvaltningen. I en del av ämbetsverken utnyttjas uppgifterna om fördelningen av arbetstiden i praktiken inte alls. Uppgifterna om fördelningen av arbetstiden bör utnyttjas såväl i ledningen och utvecklingen av ämbetsverket som i rapporteringen om verksamheten.

I granskningen utreddes om ämbetsverken använder sin arbetstid till väsentlig del på lagstadgade uppgifter och hur arbetstiden fördelas mellan kärnverksamheten, styrningsverksamheten och stödverksamheten. Dessutom granskades om ministerierna har styrt ämbetsverkens verksamhet genom att ställa upp mål för ämbetsverkens lagstadgade uppgifter. Vid granskningen säkerställdes också att utfallet av resultatmålen har rapporterats i boksluten på ett heltäckande sätt. Granskningen gjordes på alla 61 bokföringsenheter som Statens revisionsverk har granskningsrätt till.

Löneutgifterna för statsförvaltningens personal är den största utgiftsposten för statens egen verksamhet. Personalkostnadernas andel av kostnaderna för den egna verksamheten 2023 var 5,6 miljarder euro, dvs. 41 procent. År 2022 var motsvarande siffror 5,2 miljarder euro, dvs. 43 procent. Antalet statsanställda var cirka 81 700 år 2023 och 80 000 år 2022. Syftet med granskningen var att säkerställa att ämbetsverkens arbete inriktas på ärenden som enligt lag ska skötas av ämbetsverket.

Definitionen av ämbetsverkens lagstadgade uppgifter försvåras av att många ämbetsverks uppgifter har definierats i flera olika bestämmelser och att uppgifterna delvis definierats mycket allmänt i bestämmelserna. Utifrån granskningen använde ämbetsverken 58 procent av det totala antalet årsverken för att sköta lagstadgade uppgifter 2022. Procentandelen är större om andelen jämförs med effektiv arbetstid, dvs. med arbetstid som inte omfattar frånvaro. Uppgifternas tillförlitlighet försämras dock av att arbetstiden vid många ämbetsverk registreras till standardfunktionerna om arbetstiden inte inriktas samt av att uppföljningen av arbetstidsfördelningsuppgifterna vid några ämbetsverk inte ansågs vara tillförlitlig. Ämbetsverken bör se till att arbetstidsuppgifterna inriktas på ett tillförlitligt sätt.

Bilagefiler

kategorier