Näringsämnen från jordbruket belastar fortfarande vattendragen för mycket – finansieringsprogrammens kostnadseffektivitet bör förbättras

Trots omfattande finansiering har god status i vattendragen och havsområdena inte uppnåtts för eutrofieringens del. Näringsbelastningen från jordbruket har inte heller minskat märkbart under de senaste 30 åren.

Statens revisionsverk utredde om statsförvaltningen genom planeringen av vatten- och havsvården har skapat goda förutsättningar för att minska näringsbelastningen från jordbruket och om de väsentliga finansieringsprogrammen har varit effektiva när det gäller detta.

“Revisionen visade att åtgärderna inom vatten- och havsvården inte till alla delar har valts, planerats och finansierats baserat på kostnadseffektiviteten. Även målen för att minska näringsbelastningen från jordbruket har varit otydliga”, konstaterar ledande effektivitetsrevisor Pekka Salminen. “Eftersom samma åtgärder syftar till att främja även andra mål än målen för vattenskyddet, bör åtgärdsalternativen utvärderas systematiskt och besluten fattas öppet.”

Under de senaste tio åren har till exempel väsentliga miljöersättningsåtgärder inom jordbruket inte inriktats effektivt med tanke på vattenvården. Bristen på åkerskiftesspecifik information gör att det är fortsatt svårt att koncentrera miljöersättningarna till sådana åtgärder där nyttan av de pengar som används skulle vara störst för vattenvården.

Enligt revisionen har miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet inte producerat heltäckande och systematisk tillsynsinformation om vatten- och havsvårdens och de tillhörande finansieringsprogrammens effektivitet.

Ministerierna bör inrikta finansieringen på de mest kostnadseffektiva åtgärderna och ställena. De viktigaste åtgärderna med tanke på vatten- och havsvården vore de som

  • minskar onödig gödsling,

  • effektivast förhindrar tillförsel av näringsämnen från åkrar till vattendrag samt

  • främjar flyttning av gödselnäring från områden med överskott till områden med behov av näring på ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt.

Läs publikationen: Vatten- och havsvårdens styrning, finansiering och effektivitet – Minskning av näringsbelastningen från jordbruket

kategorier