Sanktionerna mot Ryssland iakttas väl av statsförvaltningen

De flesta bokföringsenheter har inte tillgång till en sanktionskontrolltjänst som utnyttjar registerdatabaser.

Europeiska unionen införde ekonomiska sanktioner mot Ryssland strax efter att landet anföll Ukraina. Sedan dess har det varit förbjudet att göra offentliga upphandlingar med ryska parter. Ekonomiska sanktioner regleras genom EU-rådets beslut och förordningar. Rådets förordningar binder både medlemsstaternas myndigheter och privata aktörer.

Revisionsverket utredde i samband med redovisningsrevisionen 2023 om de statliga bokföringsenheterna har iakttagit de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. Dessutom granskade revisionsverket om efterlevnaden av sanktionerna har säkerställts särskilt vad beträffar upphandlingar och betalningsrörelse. Enligt revisionen följer de statliga bokföringsenheterna, bland annat ministerierna och ämbetsverken, EU:s sanktionsbestämmelser väl.

Ministerierna har styrt processer som är viktiga med tanke på skötseln av statsfinanserna, såsom beaktandet av sanktioner i upphandlings- och statsunderstödsprocesserna. Instruktioner om sanktionernas verkställande har lagts till i de centrala anvisningarna om statsförvaltningens ekonomiskötsel.

“Det är dock skäl att granska om instruktionerna är tillräckliga då sanktionsregleringen ökar. Det kan till exempel vara nödvändigt att innefatta uppgifter om ekonomiska sanktioner i ekonomistadgorna”, säger ledande redovisningsrevisor Riku Stengård.

Behov av sanktionskontrolltjänst

Vid revisionen framkom att statsförvaltningens centraliserade kontroller av sanktioner endast delvis täcker tillsynsbehovet. Därför bör Finansministeriet bedöma om statsförvaltningens gemensamma instruktioner om sanktionsutredningar bör preciseras.

En del bokföringsenheter hade inte utrett i vilka processer sanktionerna vid behov ska verkställas.

“Det rekommenderas att bokföringsenheterna försäkrar sig om vilka processer sanktionsbestämmelserna kan påverka samt ordnar den interna kontrollen så att den motsvarar de faktiska riskerna”, säger Stengård.

De flesta bokföringsenheter har inte heller tillgång till en sanktionskontrolltjänst som utnyttjar registerdatabaser. Då kan det hända att man gör utredningar baserat på ett för litet kunskapsunderlag och att man inte uppmärksammar sanktioner mot olika aktörer.

Genomförandet av sanktionerna mot Ryssland granskas i sammandragsrapporten om redovisningsrevisionen 2023.

kategorier