Revisionsverket ser till att användningen av offentliga medel är lagenlig och effektiv – en sammanställning av revisionsiakttagelserna 2024 har publicerats

Då det finns strukturella utmaningar i förhållandet mellan inkomsterna och utgifterna och då utsikterna för statsfinanserna är osäkra behövs besparingar och anpassningsåtgärder. Samtidigt måste skötseln av statens lagstadgade uppgifter säkerställas genom prioritering av uppgifterna och förbättrad produktivitet.

Revisionsverket har publicerat en sammanställning av de viktigaste revisionsiakttagelserna under hela året. Årsberättelsen, som har överlämnats till riksdagens talman, omfattar alla granskningar och revisioner som slutförts mellan september 2023 och augusti 2024 och uppföljningar av tidigare granskningar och revisioner.

”Syftet med vår gransknings- och tillsynsverksamhet är att trygga effektiviteten och lagenligheten i användningen av offentliga medel och en ansvarsfull finanspolitik samt att överlag främja förvaltningens produktivitet, lönsamhet och kostnadseffektivitet”, konstaterar generaldirektör Sami Yläoutinen. “Vi inriktar vår verksamhet på basis av de utmaningar vi möter och vi sköter vår grundläggande uppgift effektivt.”

Revisionsverket granskar omfattande hela statsförvaltningen och inriktar särskilda revisioner på ett heltäckande sätt på olika förvaltningsområden. Valet av revisionsobjekt görs på basis av de risker som är betydande med tanke på statsfinanserna. Under årsberättelseperioden har revisionsverket granskat bland annat statens skuldhantering och ekonomistyrningsförfaranden, statens stöd till primärproduktionen, reformer av statsförvaltningen och sysselsättningsfrämjande åtgärder.

Årsberättelsen innehåller också information som grundar sig på revisionsverkets redovisningsrevisioner av alla ämbetsverk. Trots att statsfinanserna i huvudsak har skötts enligt bestämmelserna, har i synnerhet förfarandena som strider mot budgeten ökat.

Revisionsverkets tillsynsuppgifter, såsom tillsynen över val- och partifinansieringen samt det nya uppdraget att upprätthålla öppenhetsregistret, stärker förverkligandet av en god och öppen förvaltning.

Riksdagens revisionsutskott behandlar årsberättelsen under hösten och överlämnar sitt betänkande till plenum för behandling.

Läs publikationen: Statens revisionsverks årsberättelse 2024

kategorier