Kertomus vaalirahoituksen valvonnasta vuoden 2024 presidentinvaalissa

Valtiontalouden tarkastusvirasto valvoi vuoden 2024 presidentinvaalissa ehdokkaan vaalirahoituksen ja vaalikampanjakulujen ilmoitusvelvollisuuden noudattamista laissa säädetyllä tavalla. Kaikki ilmoitusvelvolliset jättivät vaalirahoitusilmoituksen.

Vuoden 2024 presidentinvaalissa vapaaehtoiset ennakkoilmoitukset tuli toimittaa viimeistään vaalipäivää edeltävänä päivänä. Ennakkoilmoitus on suunnitelma vaalikampanjan rahoituksesta ja kuluista, ja se perustuu ilmoituksen tekohetkellä tehtyyn arvioon. Määräaikaan mennessä ennakkoilmoituksen jätti yhteensä seitsemän ehdokasta kymmenestä.

Kaikki vuoden 2024 presidentinvaalin kymmenen ilmoitusvelvollista ovat jättäneet lain tarkoittaman vaalirahoitusilmoituksen. Vaalirahoitusilmoitusten oikeellisuudesta vastaa vaalirahoituslain perusteella aina ilmoitusvelvollinen.

Tarkastusvirasto tarkisti vaalirahoitusilmoitusten tiedot ilmoitukset vastaanottaessaan sekä ilmoitusvelvollisilta saamiensa lisäselvitysten perusteella. Tarkastusvirasto pyysi kaikilta ilmoitusvelvollisilta lisäselvityksinä heidän kampanjatiliotteitaan ja kirjanpitotietoja, joista se pyrki varmentamaan, että vaalirahoitusilmoituksissa esitetyt tiedot ovat oikein.

Yhteensä yhdeksän ilmoitusta on täydennetty tai muokattu ilmoituksen jättämisen jälkeen.

Ilmoitusten tarkistamisen, ilmoitusvelvollisten toimittamien lisäselvitysten ja heidän tekemien täydennysten jälkeen tarkastusviraston tietoon ei ole tullut seikkoja, joiden perusteella sillä olisi syytä epäillä vastaanottamiensa ilmoitusten oikeellisuutta.

Kategoriat

URN-tunniste

URN:NBN: VTV-K212024vp