Berättelse om tillsynen över valfinansieringen vid presidentvalet 2024

Statens revisionsverk övervakade att kandidaterna vid presidentvalet 2024 redovisade valfinansieringen och kostnaderna för valkampanjen enligt den skyldighet som föreskrivs i lag. Samtliga redovisningsskyldiga lämnade in redovisning av valfinansieringen.

Vid presidentvalet 2024 skulle de frivilliga förhandsredovisningarna lämnas in senast dagen före valdagen. Förhandsredovisningen är en finansierings- och kostnadsplan för valkampanjen som baserar sig på en uppskattning som gjorts vid tidpunkten för redovisningen. Sammanlagt sju av tio kandidater lämnade in en förhandsredovisning inom den utsatta tiden.

Alla tio redovisningsskyldiga vid presidentvalet 2024 har redovisat sin valfinansiering på det sätt som föreskrivs i lag. Enligt valfinansieringslagen är det alltid den redovisningsskyldiga som svarar för redovisningens riktighet.

Revisionsverket kontrollerade uppgifterna i redovisningarna av valfinansieringen då de togs emot samt utifrån de kompletterande utredningar som verket fick av de redovisningsskyldiga. Revisionsverket bad alla redovisningsskyldiga om kompletterande utredningar i form av kampanjkontoutdrag och bokföringsuppgifter för att säkerställa att uppgifterna i redovisningarna av valfinansieringen är riktiga.

Totalt nio redovisningar har kompletterats eller justerats efter att redovisningen lämnats in.

Efter granskningen av redovisningarna, de tilläggsutredningar som de redovisningsskyldiga lämnat in och de redovisningsskyldigas kompletteringar har revisionsverket inte tagit del av omständigheter som skulle ge anledning att ifrågasätta riktigheten i de inlämnade redovisningarna.

kategorier

URN

URN:NBN: VTV-B212024rd