Poikkihallinnollisten toimenpidekokonaisuuksien ohjaus

Hallitusohjelma luo pohjan tavoitteille, joilla pyritään ratkaisemaan monimutkaisia yhteiskunnallisia ongelmia. Tavoitteiden saavuttamiseksi tulee eri hallinnonalojen tehdä koordinoitua yhteistyötä. Pysyvät yhteistyörakenteet luovat edellytyksiä poikkihallinnollisen yhteistyön toteuttamiseen.

Poliittisella ohjauksella ja erityisesti hallitusohjelmassa asetetuilla tavoitteilla on suuri merkitys poikkihallinnollisissa kokonaisuuksissa. Sen sijaan vähäiseksi jäi valtioneuvoston yhteisten rakenteiden vaikutus tarkastettujen kokonaisuuksien ohjaamiseen.

Parhaassa tapauksessa eri hallinnonalojen välinen yhteistyö luo toimintakulttuuria, joka mahdollistaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan, eri näkökulmien huomioimisen sekä kattavampien ja tehokkaampien ratkaisujen löytämisen. Yhteistyötä edistetään poikkihallinnollisen vuorovaikutuksen mahdollistavalla ohjausrakenteella. Tarkastuksen perusteella poikkihallinnollisella rakenteella, yhteistyöllä, yhteisillä näkemyksillä tavoitteista ja niiden edellyttämistä toimenpiteistä sekä toimintakulttuurilla on vahva keskinäinen yhteys ja vaikutus siihen, kuinka tulokselliseksi yhteistyö koetaan.

Tarkastus kohdistui ohjauskeinoihin ja -rakenteisiin, joita valtio käyttää ilmiöpohjaisissa useiden hallinnonalojen yhteistyötä vaativissa toimenpidekokonaisuuksissa. Tarkastus toteutettiin sekä hallinnon yleis- ja ylätason että esimerkkitapausten tarkastelun avulla.

Tapaustarkastuksen kohteina olivat kaupunkipolitiikan, harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan, kiertotalouden edistämisen sekä lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämisen poikkihallinnolliset ohjausrakenteet ja -menettelyt. Ohjausrakenteet ja -tavat sekä kokemukset yhteistyön toimivuudesta vaihtelivat suuresti tarkastettujen kokonaisuuksien välillä.

Poikkihallinnollisen ohjauksen onnistuminen luo perustaa hallinnon toiminnalle ja sen kehittämiselle usein taloudellisilta vaikutuksiltaan suurten ja monimutkaisten ongelmien ratkaisemisessa.

Kategoriat

URN-tunniste

URN:ISBN:978-952-499-562-7