Tarkastus- ja valvontasuunnitelma on yksi tärkeimmistä VTV:n työn suuntaajista. Se liittyy keskeisesti myös VTV:n asemaan riippumattomana tarkastusviranomaisena.
Kun nykyistä perustuslakia säädettiin, todettiin hallituksen esityksessä nimenomaisesti, että VTV:n tulee voida itsenäisesti päättää toiminnallisista tavoitteistaan, tarkastustoimintansa kohdentumisesta sekä tarkastusten ajoittamisesta ja suorittamistavasta. VTV suorittaa tarkastukset aiheista, jotka on vahvistettu tarkastus- ja valvontasuunnitelmassa.
Aiheet ovat valtiontaloudellisesti merkittäviä tai sisältävät riskejä
Suunnitelma päivitetään säännöllisesti monivaiheisella prosessilla, jonka tarkoituksena on – strategiamme mukaisesti – varmistaa, että pystymme tuottamaan valtiontalouden ja taloudenhoidon kannalta merkittävistä asioista luotettavaa ja olennaista tarkastus- ja valvontatietoa. Tarkastajat seuraavat kattavasti valtion viranomaisten taloudenhoitoa ja arvioivat vuosittain valtion eri tehtävien tuloksellisuuden ja lainmukaisuuden riskejä.
Tarkastusalueen seurannan ja riskianalyysien perusteella valitaan jatkossa toteutettavat tarkastusaiheet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tarkastustoimintamme valintoja ohjaavat valtiontaloudellinen merkitys, riskit tuloksellisuudelle ja lainmukaisuudelle sekä aiheen tarkastettavuus. Suunnitelmaan valitaan aiheita, jotka täyttävät nämä kriteerit.
Vaihtuvien aiheiden lisäksi VTV tekee vuosittain tilintarkastuksen kaikkiin ministeriöihin ja kirjanpitoyksiköihin sekä kolmeen talousarvion ulkopuoliseen valtion rahastoon. Tarkastus- ja valvontasuunnitelmassa kerrotaan myös VTV:n vaali- ja puoluerahoitukseen sekä avoimuusrekisterin toimintaan liittyvistä valvontatehtävistä sekä finanssipolitiikan valvonnan ja tarkastuksen suunnitelmasta.
Hyödynnämme tarkastusoikeuksiamme kattavasti
Pyrimme varmistamaan, että hyödynnämme tarkastusoikeuksiamme tarkoituksenmukaisesti ja suunnitelmallisesti. Näin varmistamme sen, että teemme tarkastuksiamme mahdollisimman kattavasti ja kaikki hallinnonalat huomioiden. Tarkastus- ja valvontatyömme tarkoituksena on vahvistaa hallinnon tilivelvollisuutta eduskunnalle ja kansalaisille. Näin edistämme myös julkisten varojen käytön läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta, minkä merkitys korostuu erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina.
Suunnitelman päivityksen myötä työlistallemme päätyi 20 uutta tarkastusaihetta. Aiheet liittyvät muun muassa turvasektoriin, yritystukien vaikutuksiin sekä tekoälyn hyödyntämiseen. Jo ennestään suunnitelmassa on 23 aihetta eli nyt yhteensä 43 aihetta, joita parhaillaan ja tulevina vuosina tarkastamme. Kattava listaus löytyy päivitetystä tarkastus- ja valvontasuunnitelmasta. Kannattaa tutustua!