Valtiovarainministeriö on laatinut valtion henkilöstöstrategian ja nostanut virastojen strategisen henkilöstösuunnittelun sen yhdeksi linjaukseksi. Ministeriö on myös määritellyt valtionhallinnon yhteiset osaamisalueet, tunnistanut liikkuvuuden osaamisen kehittämisen keinona ja tukenut virastojen rekrytointia tarjoamalla koulutusta ja ohjeita.
Valtiontalouden tarkastusvirasto on tehnyt jälkiseurannan tarkastuksista Osaamisen kehittäminen ja rekrytoinnit valtiolla – Valtion ohjaus (5/2022) ja Osaamisen kehittäminen ja rekrytoinnit valtiolla – Virastojen toiminta (6/2022). Jälkiseurantaraportissa selvitetään, mihin toimiin tarkastuskertomuksessa annettujen suositusten ja muiden kannanottojen johdosta on ryhdytty.
Tarkastuksissa arvioitiin virastojen osaamisen kehittämistä ja rekrytointia sekä valtion näihin toimintoihin kohdistuvaa ohjausta. Tarkastusten mukaan virastot ovat keskittyneet henkilöstötarpeiden ennakoinnissa henkilöstömäärään. Tarkastusajankohtana voimassa olleet valtion yhteiset HR-tavoitteet (työnantajakuvan parantaminen, osaamisen kehittäminen ja liikkuvuuden edistäminen) olivat yleisluonteisia ja irrallisia muusta virastojen henkilöstöön liittyvästä suunnittelusta. Liikkuvuutta ei hyödynnetty osaamisen kehittämisen menetelmänä eikä rekrytointiprosessin tehokkuutta arvioitu.
Jälkiseurannan perusteella valtiovarainministeriö on laatinut vuonna 2024 valtion henkilöstöstrategian ja nostanut siinä strategisen henkilöstösuunnittelun yhdeksi linjaukseksi ja toimeenpanosuunnitelman toimenpiteeksi. Valtion henkilöstön liikkuvuutta on selvitetty, mutta liikkuvuutta koskevaa tavoitetta ei ole valtiotasolla täsmennetty, vaan tavoitteesta on sellaisenaan luovuttu. Ministeriö on selvittänyt laajalla kyselyllä palvelussuhdelajien käyttöä, ja kyselyn perusteella katsonut, että sen ei tarvitse antaa tarkempaa yleistä ohjausta siitä, missä olosuhteissa työsuhteita tulisi käyttää virkasuhteiden sijaan.
Valtiovarainministeriö on tukenut virastojen osaamisen kehittämistä määrittelemällä valtionhallinnon yhteiset osaamisalueet ja kehittämällä eOppiva.fi-palvelua. Valtion uudet, yhteiset HR-tavoitteet tukevat virastojen henkilöstösuunnittelua ja tavoitteiden asettamista. Liikkuvuutta korostetaan valtion yhteisessä henkilöstöstrategiassa verkostomaisen työnteon ja vertaisoppimisen vahvistamisen kautta. Rekrytointiprosessin tehokkuuden arvioimiseksi ei ole kehitetty riittävästi menetelmiä. Valtiovarainministeriö tukee virastojen toimintaa tarjoamalla koulutusta ja ohjeita rekrytoijille. Uusi Valtiolle.fi-rekrytointijärjestelmä tarjoaa kuitenkin rekrytointiprosesseista laaja-alaisesti tietoa, mikä auttaa arvioimaan prosessin tehokkuutta.
Jälkiseurantaa ei ole tarvetta jatkaa.