Valtioneuvoston yhteisissä ennakoinnin käytännöissä on tapahtunut myönteistä kehitystä. Vuonna 2025 käyttöön otettava valtioneuvoston yhteinen ennakoinnin digitaalinen alusta tulee tukemaan tietolähteiden hallintaa ja tulevaisuustiedon hyödyntämistä. Puutteet ennakoinnin resurssien seurannassa heikentävät päätöksenteon tietoperustan läpinäkyvyyttä.
Valtiontalouden tarkastusvirasto on tehnyt jälkiseurannan Toimintaympäristön seuranta ja ennakointi strategisen päätöksenteon tukena -tarkastuksesta (11/2022). Jälkiseurantaraportissa selvitetään, miten tarkastuksen kohteena oleva asia on kehittynyt ja mihin toimiin tarkastuskertomuksessa annettujen suositusten ja muiden kannanottojen perusteella on ryhdytty.
Tarkastuksessa arvioitiin valtioneuvoston strategista päätöksentekoa tukevaa kansallista ennakointijärjestelmää. Tarkastuksen mukaan ekosysteeminen ennakointijärjestelmä tukisi tulevaisuustiedon kokonaisvaltaista hallintaa. Tarkastuksen päähavainto oli, että ennakoinnin yhteys päätöksentekoon vahvistuu, kun politiikkatoimien valmistelijat ja päätöksentekijät luovat kysyntää päätöksentekoa tukevalle ennakointitiedolle.
Jälkiseurannan perusteella valtioneuvoston yhteisissä ennakoinnin käytännöissä on tapahtunut myönteistä kehitystä. Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon valmistelun kautta on luotu perusta ministeriöiden yhteiselle ja jatkuvalle ennakoinnille ja toimintaympäristön seurannalle. Myös päätöksentekoa tukevia ja ministeriöiden ennakoinnin kypsyystasoa nostavia poikkihallinnollisia ennakointihankkeita on käynnistetty tarkastuksen jälkeen. Vuonna 2025 otetaan näillä näkymin käyttöön valtioneuvoston yhteinen ennakoinnin digitaalinen alusta, joka tulee tukemaan tietolähteiden hallintaa ja tulevaisuustiedon hyödyntämistä.
Ennakoinnin resurssien seuranta vahvistaisi tietotuen näkyvyyttä ja kannustaisi organisaatioita hyödyntämään ennakointia myös toiminta- ja taloussuunnittelussaan. Ennakoinnin resurssien yhdenmukaista seurantaa valtioneuvostossa ei kuitenkaan ole edistetty. Tämä on ongelmallista päätöksenteon tietoperustan läpinäkyvyyden sekä toimeenpantavan politiikan vaikuttavuuden ja johdonmukaisuuden edellytyksien näkökulmista.
Tarkastuksen jälkeen eduskunta on tarkastusviraston suositusta vastaavasti edellyttänyt, että valtioneuvoston tulee kehittää päätöksentekoa tukevaa ennakointia ja tulevaisuusvaikutusarviointia. Tarkastusvirasto tuleekin jatkossa arvioimaan muun muassa valtioneuvoston toimenpiteitä päätöksentekijöiden tulevaisuuslukutaidon ja ennakoinnin kysyntälähtöisyyden vahvistamiseksi seuratessaan eduskunnan kannanottojen toteutumista.