Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut hyvinvointialueilla – Palvelujen saatavuus, saavutettavuus ja yhteensovittaminen

Alueelliset erot nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen sisällössä ja laajuudessa, hoidon toteutuksessa sekä resursseissa ovat suuret. Sosiaali- ja terveysministeriön sekä hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän tulisi jatkossa varmistaa alueellinen yhdenvertaisuus.

Tarkastuksen aiheena oli nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen toimivuus perustasolla, erikoissairaanhoidossa, opiskeluhuollossa ja sosiaalihuollossa. Toimivuutta arvioitiin saatavuuden, saavutettavuuden ja palvelujen yhteensovittamisen näkökulmista.

Nuorten mielenterveyshäiriöt ovat lisääntyneet 2020-luvulla. Nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmien vaikutukset ovat pitkäaikaisia, ja lisäävät merkittävästi syrjäytymistä koulutuksesta ja työmarkkinoilta. Mielenterveyshäiriöiden suorat ja epäsuorat kustannukset ovat Suomessa jopa yli kymmenen miljardia euroa vuodessa.

Lainsäädännön mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tulisi olla yhdenvertaiset koko maassa. Tarkastuksen perusteella erot nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalvelujen sisällössä ja laajuudessa ovat suuret. Erityisesti nuorille kohdennetuissa päihdepalveluissa on suuria eroja ja myös puutteita. Nuorisopsykiatrisessa erikoissairaanhoidossa erot ovat huomattavia kustannuksissa, potilaskohtaisissa käyntimäärissä, hoitoon pääsyn nopeudessa, osastohoidon roolissa ja täyttöasteessa sekä ostopalvelujen käytössä.

Myös nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen ikärajoissa on merkittävää vaihtelua alueiden välillä. Ikärajat perustuvat vain harvoin lääketieteelliseen näkemykseen nuoruusiästä. Sosiaali- ja terveysministeriön sekä hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän tulisi varmistaa, että palveluvalikoima ja ikärajat ovat jatkossa alueellisesti nykyistä yhdenmukaisemmat.

Ostopalvelut aiheuttavat hyvinvointialueille merkittäviä kustannuksia. Palveluntuottajien vaihtuvuus jättää hyvinvointialueiden mukaan hoidot irrallisiksi ja vaarantaa hoidon jatkuvuuden. Erityisesti nuorisopsykiatrisessa erikoissairaanhoidossa laatu koetaan toisinaan kustannuksiin nähden alhaiseksi ja työ tehottomaksi. Sosiaali- ja terveysministeriön sekä hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän tulisi varmistaa, että ostopalveluja käytettäessä huolehditaan hoidon jatkuvuudesta, palvelujen laadusta ja kustannusvaikuttavuudesta.

Kategoriat