Tulevat julkaisut

VTV julkaisee läpi vuoden tarkastuskertomuksia ja muita raportteja. Julkaisuajat ovat arvioita ja saattavat vielä muuttua.

Julkaistaan 3.12.2024

Rahanpesun estäminen

Tarkastuksessa selvitetään, miten tuloksellisesti rahanpesua estetään Suomessa. Tarkastuksen kohteena ovat rahanpesun estämisen keskeiset viranomaistahot. Rahanpesulla tarkoitetaan sitä, että rikoksella hankittu raha pyritään saamaan näyttämään lailliselta. Pyrkimyksenä on kierrättää varat laillisen maksujärjestelmän läpi niiden tosiasiallisen luonteen, alkuperän tai omistajien peittämiseksi. Rahanpesun kohteena olevien varojen kokonaismäärää on mahdotonta arvioida tarkasti, mutta kansainvälisiä arvioita mukaillen määrä voi Suomessa olla vuosittain jopa noin 5–12 miljardia euroa. Mikäli rahanpesua ei kyetä tehokkaasti estämään ja selvittämään, riskinä on rahanpesurikollisuuden kasvu ja merkittävät taloudelliset menetykset.

Julkaistaan 17.12.2024

Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut hyvinvointialueilla

Tarkastuksen tavoitteena on arvioida hyvinvointialueilla järjestettävien nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimivuutta saatavuuden, saavutettavuuden ja palveluiden yhteensovittamisen näkökulmista. Tarkastuksessa keskitytään nuorten palveluihin, koska erityisesti niihin kohdistuu tällä hetkellä kasvavaa painetta. Mielenterveyshoidon, psykiatrisen hoidon ja päihdehuollon menot olivat vuonna 2020 noin 1,4 miljardia euroa. Nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmat aiheuttavat myös huomattavia epäsuoria kustannuksia, sillä ne lisäävät syrjäytymistä koulutuksesta ja työmarkkinoilta.

Julkaistaan 18.12.2024

Finanssipolitiikan valvonnan raportti 2024

VTV:n finanssipolitiikan valvonta arvioi raportissaan talouden ja julkisen talouden kehitystä, finanssipoliittisten sääntöjen noudattamista ja julkisen talouden vahvistamistavoitteen etenemistä talousarvioesityksen valossa, valtiontalouden kehysten noudattamista, valtiovarainministeriön talousennusteiden realistisuutta sekä finanssipolitiikan mitoitusta. Finanssipolitiikan valvonnan tuloksista raportoidaan kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Julkaistaan 19.12.2024

Poikkihallinnollisten toimenpidekokonaisuuksien ohjaus

Tarkastuksen tavoitteena on tuottaa tietoa hallinnon edellytyksistä ja käytännöistä ohjata useille hallinnonaloille sijoittuvia toimenpidekokonaisuuksia. Tarkastus kohdistuu valtionhallinnon ohjausjärjestelmän ja sen sisältämän keinovalikoiman soveltuvuuteen poikkihallinnollisten kokonaisuuksien ohjaamisessa. Ohjauksen onnistumisella on suuri merkitys hallinnon tuloksellisuudelle ja politiikkatavoitteiden saavuttamiselle.

Julkaistaan 20.12.2024

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan vuoden 2019 virastouudistus

Tarkastuksen tarkoitus on tuottaa valtiontalouden kannalta olennaista ja luotettavaa tarkastustietoa liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan tehokkaan toiminnan tukemiseksi. Tarkastuksen tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, onko liikenne- ja viestintäministeriön vuoden 2019 virastouudistus selkeyttänyt hallinnonalan organisaatioiden välistä ja niiden sisäistä työnjakoa sekä parantanut hallinnonalan organisaatioiden toiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta.

Julkaistaan 29.1.2025

Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret – tunnistaminen, tavoittaminen ja kuntouttaminen

Tarkastuksessa selvitetään työn ja koulutuksen ulkopuolelle ajautumisen riskitekijöitä, nuorten tavoittamista sekä nuoren ammatillisen kuntoutuksen toimivuutta nuorten tilanteen parantamisessa. Jokainen pysyvästi työelämän ulkopuolelle jäävä nuori aiheuttaa yhteiskunnalle mittavia hyvinvointitappioita menetetyn kokonaistuotannon vuoksi. THL:n tilastojen mukaan vuonna 2022 noin 9 prosenttia 15–29-vuotiaista ei ollut työssä, opiskelemassa tai asevelvollisuuttaan suorittamassa.

Julkaistaan 12.2.2025

Kertomus vaalirahoituksen valvonnasta vuoden 2024 europarlamenttivaaleissa

VTV valvoo, että kaikki ilmoitusvelvolliset tekevät vaalikampanjoidensa rahoituksesta vaalirahoituslaissa säädetyn ilmoituksen. Europarlamenttivaaleissa ilmoitusvelvollisia ovat Euroopan parlamentin jäseneksi valitut, vaalien tulosta vahvistettaessa varajäseneksi määrätyt ja varajäsenestä seuraavana olevat ehdokkaat. Valvonnan tavoitteena on lisätä rahoituksen läpinäkyvyyttä.

Julkaistaan 14.2.2025

Siirtomäärärahojen mitoittaminen

Tarkastuksen tavoitteena on selvittää, onko ministeriöiden talousarvioehdotuksissa siirtomäärärahojen mitoitus asianmukaisesti perusteltu ja onko edellisiltä vuosilta siirtyneet määrärahat otettu huomioon talousarvioehdotusta valmisteltaessa. Tavoitteena on myös selvittää, onko valtiovarainministeriöllä asianmukaiset menettelytavat kontrolloida siirtomäärärahojen mitoitusta talousarvioprosessissa. Tarkastuksen keskeinen tavoite on siten lisätä siirtyvän erän läpinäkyvyyttä.

Julkaistaan 17.2.2025

Vihreän siirtymän energiaratkaisujen rahoitus

Tarkastuksen tavoitteena on arvioida valtion yrityksille investointitukina myöntämän energiatuen tuloksellisuuden edellytyksiä ja tuloksellisuutta. Kohdealueina ovat investointituet uusiin energiateknologioihin, uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen, vähähiiliseen vetyyn, hiilidioksidin talteenottoon ja hyödyntämiseen sekä teollisuuden prosessien suoraan sähköistämiseen ja vähähiilistämiseen.

Julkaistaan 28.3.2025

Investointien suunnittelu ja seuranta

Tarkastuksen kohteena ovat kirjanpitoyksiköiden tekemät investoinnit ja niihin liittyvät sisäisen valvonnan menettelyt. Tavoitteena on varmentaa, onko investointien suunnittelu järjestetty asianmukaisesti, onko investointipäätöksen perustana ollut asianmukainen tietoperusta ja onko investointien seuranta järjestetty asianmukaisesti.

Julkaistaan 28.5.2025

Tuki kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyölle

Tarkastuksen tavoitteena on arvioida, miten hyvät edellytykset ulkoministeriö on luonut kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön edistämiseksi osana Suomen kehityspolitiikkaa. Aihe on ajankohtainen ja valtiontaloudellisesti merkittävä. Vuonna 2023 myönnettiin tukea kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyölle noin 90 miljoonaa euroa.

Julkaistaan 10.6.2025

Erityistehtäväyhtiökohtaiset omistajastrategiat

Tarkastuksen tavoitteena on arvioida valtion erityistehtäväyhtiöiden omistajaohjauksen toimivuutta sekä omistajastrategisen työn ja omistajaohjauksen tavoitteiden että yhtiöiden erityistehtävän toteutumisen näkökulmista.

Julkaistaan 11.6.2025

Korruption torjunta

Selvitämme tarkastuksessa tuloksellisen korruptiontorjunnan edellytyksiä valtion viranomaisissa. Korruption torjunta edistää julkisten varojen käytön asianmukaisuutta, tuloksellisuutta ja läpinäkyvyyttä. Tarkastuksen kohteena ovat periaatteet ja käytänteet, joilla valtion toimijat pyrkivät ehkäisemään korruptiota ja varautumaan mahdollisiin korruptioepäilyihin. Selvitämme myös korruption vastaisen strategian roolia korruption torjunnan kokonaisuudessa.

Julkaistaan 12.6.2025

Valtion sidosyksikköhankinnat

Julkisyhteisöt voivat joko hankkia tarvitsemansa tuotteet ja palvelut markkinoilta tai tuottaa ne itse omassa organisaatiossaan tai omistamissaan sidosyksiköissä (in-house-toimija tai in house-yhtiö). Tarkastus kohdistuu siihen, miten valtion sidosyksikköyhtiöitä hallitaan ja miten niiltä hankitaan tuotteita ja palveluita kilpailuttamatta.

Julkaistaan 18.6.2025

Pitkittyneet oikeusprosessit

Tarkastuksen kohteena ovat viranomaisten toimet pitkittyneiden rikosprosessien lyhentämiseksi. Tarkastus kohdistuu koko rikosprosessiketjuun eli tarkastuksessa arvioidaan toimia, joilla on pyritty vaikuttamaan poliisin esitutkintaan, syyttäjän toimintaan ja tuomioistuinkäsittelyyn. Tuomioistuimista kohteena ovat käräjäoikeudet ja hovioikeudet. Tarkastus kohdistuu niihin toimiin, joilla on pyritty rikosprosessien sujuvoittamiseen vuosina 2010–2023.

Julkaistaan 10.9.2025

Valtionapukelpoisuus

Tarkastuksen kohteena on valtionavun tai muu tuen saajan tukikelpoisuus. Aihe liittyy erilaisiin tukityyppeihin: harkinnanvaraiset valtionavustukset, valtionosuudet ja korvaukset. Aiheen valtiontaloudellinen merkitys on lähes 2 miljardia euroa vuodessa.

Julkaistaan 15.9.2025

Ilmastopolitiikan tietoperusta

Tarkastuksen tavoite on selvittää ilmastolaissa säädetyn ilmastopolitiikan suunnittelujärjestelmän tietoperustan koordinaation tarkoituksenmukaisuutta, tietoperustan avoimuutta, riittävyyttä ja oikea-aikaisuutta sekä sen luomia edellytyksiä kustannustehokkaiden ilmastotoimien valintaan.

Julkaistaan 19.12.2025

Hyvinvointialueiden sidosyksikköhankinnat

Tarkastuksen keskeisenä tavoitteena on selvittää hyvinvointialueiden sidosyksikköhankintojen laillisuutta sekä arvioida sidosyksiköiden ohjauksen, valvonnan ja hallinnoinnin asianmukaisuutta. VTV on päättänyt tarkastaa asian, sillä sidosyksikköhankintoihin liittyvän sääntelyn kehittäminen on ajankohtainen hallitusohjelmassa asetettu tavoite, ja koska hyvinvointialueiden sidosyksikköhankintojen laillisuudessa on havaittu ongelmia.