Valtionhallinto noudattaa hyvin Venäjän vastaisia pakotteita

Useimmilla kirjanpitoyksiköillä ei ole käytössään rekisteritietokantoja hyödyntävää pakotetarkistuspalvelua.

Euroopan unioni asetti Venäjää kohtaan talouspakotteita pian sen hyökättyä Ukrainaan. Siitä lähtien julkisten hankintojen tekeminen on ollut kiellettyä venäläisten osapuolten kanssa. Talouspakotteista säädetään EU:n neuvoston päätöksillä ja asetuksilla. Neuvoston asetukset sitovat niin jäsenmaiden viranomaisia kuin yksityisiä toimijoitakin.

VTV selvitti vuoden 2023 tilintarkastuksen yhteydessä, onko valtion kirjanpitoyksiköissä noudatettu Venäjän vastaisia talouspakotteita. Lisäksi tarkastettiin, onko pakotteiden noudattaminen varmistettu erityisesti hankintojen ja maksuliikenteen osalta. Tarkastuksen mukaan valtion kirjanpitoyksiköt eli muun muassa ministeriöt ja virastot noudattavat hyvin EU:n pakotesäännöksiä.

Ministeriöt ovat ohjanneet valtion taloudenhoidon kannalta merkittäviä prosesseja kuten pakotteiden huomioimista hankinta- ja valtionavustusprosesseissa. Ohjeistusta pakotteiden toimeenpanemisesta on lisätty keskeisiin valtionhallinnon taloudenhoitoa koskeviin ohjeisiin.

”Ohjeistuksen riittävyyttä on kuitenkin syytä tarkastella, kun pakotesääntely lisääntyy. Esimerkiksi taloussääntöihin voi olla tarpeellista ottaa talouspakotteita koskevia sisältöjä”, johtava tilintarkastaja Riku Stengård sanoo.

Pakotetarkistuspalvelulle tarvetta

Tarkastuksessa tuli ilmi, että valtionhallinnon pakotteisiin liittyvät keskitetyt kontrollit kattavat valvonnan tarpeen vain osittain. Siksi valtiovarainministeriön tulisikin arvioida, pitäisikö valtionhallinnon yhteisiä ohjeistuksia pakoteselvitysten tekemisestä tarkentaa.

Osa kirjanpitoyksiköistä ei ollut selvittänyt, missä prosesseissa pakotteita tulisi tarvittaessa panna täytäntöön.

”Kirjanpitoyksiköiden olisi suositeltavaa varmistua siitä, mihin prosesseihin pakotesäännöksillä voi olla vaikutusta ja järjestää sisäinen valvonta tosiasiallisiin riskeihin vastaavasti”, Stengård sanoo.

Useimmilla kirjanpitoyksiköillä ei myöskään ole käytössään rekisteritietokantoja hyödyntävää pakotetarkistuspalvelua. Tällöin selvittelyjä voidaan tehdä liian vähäisellä tietoperustalla ja eri toimijoihin kohdistuvat pakotteet voivat jäädä tunnistamatta.

Venäjän vastaisten pakotteiden toteutumista tarkastellaan tilintarkastuksen vuoden 2023 yhteenvetoraportissa.

 

Kategoriat