VTV turvaa julkisten varojen käytön lainmukaisuutta ja sen tuloksellisuutta – vuoden 2024 kooste tarkastushavainnoista julkaistu

Säästöjä ja sopeutustoimia tarvitaan, kun tulojen ja menojen suhteessa on rakenteellisia haasteita ja kun valtiontalouden näkymät ovat epävarmat. Samalla valtion lakisääteisten tehtävien hoitaminen on varmistettava tehtäviä priorisoimalla ja tuottavuutta parantamalla.

VTV on julkaissut koosteen koko vuoden tärkeimmistä tarkastushavainnoista. Eduskunnan puhemiehelle luovutettu vuosikertomus kattaa kaikki syyskuun 2023 ja elokuun 2024 välillä valmistuneet tarkastukset ja aiempien tarkastusten jälkiseurannat.

”Tarkastus- ja valvontatoimintamme tarkoituksena on turvata julkisten varojen käytön tuloksellisuutta ja lainmukaisuutta ja finanssipolitiikan vastuullisuutta sekä ylipäänsä edistää hallinnon tuottavuutta, taloudellisuutta ja kustannusvaikuttavuutta”, pääjohtaja Sami Yläoutinen toteaa. ”Kohdennamme toimintamme ajan haasteiden mukaan ja hoidamme perustehtäväämme vaikuttavasti.”

VTV tarkastaa laajasti koko valtionhallintoa ja kohdentaa erillistarkastukset kattavasti eri hallinnonaloille. Tarkastuskohteet valitaan valtiontalouden kannalta merkittävien riskien perusteella. Vuosikertomusjaksolla on tarkastettu muun muassa valtion velanhallintaa ja talouden ohjausmenettelyjä, valtion alkutuotannolle suuntaamia tukia sekä valtionhallinnon uudistuksia ja työllisyyttä edistäviä toimia.

Vuosikertomus sisältää myös VTV:n tekemiin kaikkien virastojen tilintarkastuksiin perustuvaa tietoa. Vaikka valtion taloutta on hoidettu pääosin säännösten mukaisesti, ovat etenkin talousarvion vastaiset menettelyt lisääntyneet.

VTV:n valvontatehtävät, kuten vaali- ja puoluerahoituksen valvonta sekä uutena avoimuusrekisterin ylläpito, vahvistavat hyvän ja avoimen hallinnon toteutumista.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta käsittelee vuosikertomuksen syksyn aikana ja antaa mietinnön täysistunnossa käsiteltäväksi.

Tutustu julkaisuun: Valtiontalouden tarkastusviraston vuosikertomus 2024

Kategoriat